miercuri, 7 octombrie 2009

Bacalaureatul din 2010 se va desfăşura în aceleaşi condiţii de securitate ca şi cel de anul acesta. Posibilitatea instalării camerelor video în clasel

Extras din declaratia primului ministru, Emil Boc

Primele probe pe care le vor susţine elevii claselor a XII-a sunt cele care vizează evaluarea competenţelor; acestea se susţin pe parcursul anului şcolar. Ar fi fost ideal să poată fi susţinute şi în această toamnă, cum probabil se va întâmpla anul viitor. Acum, însă, datorită faptului că s-a facut trecerea la sistemul actual pe competenţe, este necesar un interval de timp pentru pregătirea modelelor de subiecte, pentru afişarea lor pe site şi pentru realizarea unor simulări, astfel încât copiii să ştie la ce se aşteaptă. Şi de aceea am fixat un calendar, puţin mai relaxat, pentru a avea acces şi la informație, pe de o parte, dar şi la o simulare, pe de altă parte.

1. Evaluarea competenţei lingvistice de comunicare orală în limba română va avea loc în perioada 15-17 februarie 2010. În cadrul acestei probe care se va solda cu un certificat şi va măsura competenţa de comunicare orală în limba română se va urmări calitatea gramaticală, adică acea capacitate de a vorbi corect în limba română, calitatea stilistică, nivelul conţinutului, precum şi comportamentul verbal şi non-verbal al elevului în actul de comunicare.
Proba se consideră trecută indiferent de calificativul pe care-l obţii, numai că dacă nu ai dat această probă, nu poţi să ajungi la examenul final de la sfârşitul lunii iunie. Modelele de subiecte pentru proba orală vor fi elaborate până la data de 30 octombrie. De asemenea, vor fi elaborate grile de evaluare şi criteriile-cadru pentru acordarea nivelurilor de competenţă în comunicarea orală în limba română. Pe 30 octombrie așadar, avem şi modele de subiecte şi modele de evaluare ca să ştie copii la ce se aşteaptă şi, în consecinţă, lucrurile să fie lămurite.

2. Cea de-a doua probă, care ţine tot de competenţe şi e tot pe parcursul anului şcolar, va fi în perioada 19 -29 aprilie şi vizează evaluarea competenţelor digitale. În cadrul acestei probe, un subiect de examen va cuprinde până la 25-30 de itemi care vizează anumite competenţe ce vor fi evaluate în următoarele domenii, de exemplu: utilizarea computerului şi organizarea fişierelor, sisteme de operare, procesoare de texte, procesoare de calcul tabelar, prezentări, baze de date şi mijloace moderne de comunicare, respectiv Internet. Ceea ce vor avea de evaluat profesorii se va baza pe ceea ce elevii au studiat la Tehnologia informaţiei şi a comunicaţiilor în clasa a IX-a şi a X-a. Voi solicita realizarea unei simulări, în lunile februarie-martie, pentru proba de competenţă digitală, astfel încât elevii să ştie la ce să se aştepte atunci când o vor susţine.

3. Cea de a treia probă de competenţă, în perioada 31 mai-4 iunie, vizează evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă modernă. Această probă va urmări, practic, să indice competenţele elevului de înţelegere a unui text scris şi competenţa de exprimare scrisă, concomitent cu acea competenţă de exprimare orală într-o limbă de circulaţie internaţională. n cazul în care sunt elevi care au obținut TOEFL-ul sau au susținut teste internaționale în alte limbi sau în limba engleză, dar alt model, acestea să fie recunoscute și să nu mai fie nevoie de susținerea acestei probe. De altfel, am cerut și celor care pregătesc proba de competențe digitale să ne spună ce anume poate fi echivalat la nivel de certificat existent astăzi în România și, în cazul în care un elev a reușit pe parcursul liceului să dobândească un anume certificat de competență digitală, să nu mai fie nevoit să suțină o asemenea probă. Acestea sunt probele care vizează competențele și se desfășoară acum pe parcursul anului școlar.

La sfârșitul clasei a XII-a, prima probă scrisă la limba și literatura română va avea loc în 28 iunie 2010, iar cea la limba și literatura maternă, în 29 iunie. Două zile mai târziu după data de 28, în 30 iunie, proba obligatorie a profilului, tot probă scrisă, în funcție de profil. Am lăsat un interval de o zi, spre deosebire de practicile anterioare, când erau una după alta (excepție fac cei care susțin proba în limba maternă).

Sursa: Biroul de Presa, edu.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu